Субота, 04.05.2024, 05:59
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Права людини в школі

Меню сайта
Форма входа
Календарь новостей
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Поиск
Друзья сайта
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всього відповідей: 38
Главная » 2013 » Березень » 8 » Історія свята 8 березня
Історія свята 8 березня
04:33

8 березня – Міжнародний жіночий день, який у сучасному світі відзначається як свято жіноцтва і краси, започатковувався як Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир.

Взагалі, Міжнародний жіночий день має давні традиції. Виявляється, його відзначали ще в Стародавньому Римі як матрони, так і їхні рабині. Перші отримували подарунки від чоловіків, другі - вихідний день. І ті, й інші вирушали до храму Вести - хранительки домашнього вогнища. Дійство мало величезне значення, оскільки жіноцтво утверджувало свої принципи.

У слов’ян вкоренилась інша традиція - святкувати День матері. У ті далекі часи жінки навіть подумати не могли, що обмежуються їхні права. 

Згодом і ці традиції відійшли у минуле. 8 березня 1857 року кілька сотень робітниць текстильних та взуттєвих фабрик Нью-Йорку провели страйк і демонстрацію - вони вимагали 10-годинного робочого дня, поліпшення умов праці й однакової з чоловіками заробітної платні. Допитливі історики навіть з’ясували, що 8 березня 1857 року була неділя.

Як і передбачалося, поліція розігнала демонстранток. Що в цьому дивного?! Однак страйкарі й не думали здаватись - об’єдналися в профспілкову організацію, членами якої вперше в історії США стали жінки. Усі вимоги, які вони висували на демонстрації, були задоволені. 

І ось вже за традицією 8 березня 1908 рогу на демонстрацію вийшли працівники текстильної промисловості. Цього разу вони вимагали від влади заборони на експлуатацію дитячої праці, отримання права голосу, а також поліпшення існуючих умов роботи та гідної оплати праці.

Приклад з американок у 1910 році взяла німецька акивістка і революціонерка Клара Цеткін, яка закликала своїх співвітчизниць до боротьби за рівноправність. Тисяча жінок вийшли на вулиці в єдиному прагненні об'єднатися для того, щоб бути нарівні з чоловіками, мати однакові з ними умови праці й просто бути шанованими.

Саме з легкої руки Клари Цеткін 8 березня було проголошене щорічним святом і днем народження жіночого пролетаріату.

Уже через рік 8 березня почали активно відзначати в Данії, Австрії, Швейцарії та Німеччині. Причому, на демонстраціях і мітингах з'являлося все більше не тільки жінок, але й чоловіків. Свято 8 березня ставало все більш популярним в різних країнах. 

1913 року, коли жінки Російської імперії вперше приєдналися до своїх закордонних подруг у прагненні відзначити Міжнародний жіночий день, восьмому березня на європейських календарях у нас за старим стилем відповідало 23 лютого. Що, втім, тоді нікому не здалося підозрілим.......

Просмотров: 507 | Добавил: Татьяна | Рейтинг: 5.0/1 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]